Voldoen aan het urencriterium

Hoe jij snel, simpel en slim je uren verantwoordt met de Nanda-app.

Voldoe jij aan de voorwaarden voor het urencriterium?

Als ZZP’er kun je in aanmerking komen voor bepaalde soorten ondernemersaftrekken. Voor een aantal van deze ondernemersaftrekken moet je voldoen aan het urencriterium. Omdat het een belangrijk onderwerp is voor ondernemers, maar waar wel wat haken en ogen aan zitten, leggen we je uit wat het urencriterium precies inhoudt. En waarom Nanda jou kan helpen bij het krijgen van de ondernemersaftrek.

Met de handige Nanda-app kan je nu eenvoudig al je uren bijhouden, op ieder apparaat, en zie je direct of je op schema ligt voor je urencriterium.

Nanda urenregistratie - 3 - mobiel

Uren boeken doe je samen met Nanda

Want inzicht in je tijd is waardevol

  • Belastingdienst-proof je uren boeken
  • Zonder contract en maandelijks opzegbaar
  • Uren boeken op ieder apparaat, alles werkt naadloos samen
  • Vaarwel Excel of papier, jij boekt voortaan supersnel en waar je maar bent

Ontdek hier de features van Nanda Lees meer hoe jij makkelijk je uren bijhoudt ivm urencriterium

Deze ondernemers gingen je voor

“Door middel van de labels kan ik makkelijk duiden of het uren zijn die ik kan factureren, en de projectlimiet maakt dat ik in één oogopslag kan zien hoeveel te besteden uren ik nog bij een bepaalde klant open heb staan.”

Wat zijn de voorwaarden van het urencriterium?

Wanneer je aan de volgende twee voorwaarden voldoet, voldoe je in de meeste gevallen aan het urencriterium:

  • In een kalenderjaar besteed je minimaal 1.225 uur aan jouw onderneming. Alle uren die je maakt voor je onderneming mag je meetellen. Dus van administratie verwerken tot netwerklunches, alles telt mee. Heb je je werk als ondernemer tijdelijk onderbroken door zwangerschap? Dan tellen de niet-gewerkte uren over totaal 16 weken verlof toch mee als gewerkte uren.
  • Je besteed meer tijd aan je onderneming dan aan eventueel andere werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het werk dat je doet in loondienst. Was je in één van de vijf voorgaande jaren geen ondernemer? Dan hoef je niet te voldoen aan deze voorwaarde.

Begin je jouw onderneming niet vanaf het begin van een kalenderjaar, maar start je bijvoorbeeld op 1 mei? Dan ben je dat jaar acht maanden ondernemer. Je mag dan geen rekensommetje toepassen als 8/12 keer 1.225 uur. Je moet in die acht maanden echt minimaal 1.225 uur aan je onderneming besteden. Dus begin je later in het kalenderjaar aan je onderneming, dan heb je flink wat uren voor de boeg die je moet besteden aan je onderneming om aan het urencriterium te voldoen.

Arbeidsongeschikt verlaagd-urencriterium

Ben je voor een deel arbeidsongeschikt verklaard, dan kun je in aanmerking komen voor een startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Dit heet het verlaagd-urencriterium. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je minimaal 800 uur per kalenderjaar aan je onderneming besteden. Heb je je werk als ondernemer tijdelijk onderbroken door een zwangerschap? Dan tellen de niet-gewerkte uren over in totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren.

Welke uren tellen mee voor het urencriterium?

Alle uren die je maakt voor je onderneming tellen mee voor het urencriterium. Dus niet enkel de uren die je in rekening kunt brengen aan je klanten. Het maken van offertes, het verwerken van de administratie, het onderhouden van zakenrelaties en facturabel werk dat je doet voor je klanten; alle uren die je maakt tellen mee.

Ben je wel beschikbaar voor je onderneming, bijvoorbeeld telefonisch, maar voer je geen werkzaamheden uit? Dan tellen die uren niet mee voor het urencriterium.

Een voorbeeld: Je wilt graag beschikbaar zijn voor je klanten, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Je krijgt een melding binnen van een klant dat er een probleem is. Je gaat er direct mee aan de slag en na 3,5 uur heb je het probleem opgelost. Dan mag je deze 3,5 uur wel meerekenen. De overige uren die je wel alert bent geweest maar niet daadwerkelijk gewerkt hebt, tellen niet mee voor het urencriterium.

De enige catch is: Je moet kunnen bewijzen dat je je tijd ook daadwerkelijk hebt besteed aan je onderneming. En dat doe je aan de hand van een urenregistratie. Hierin kun je gedetailleerd bijhouden wat je in die tijd hebt gedaan. Mocht de Belastingdienst twijfels hebben en willen inzien waar je je tijd aan hebt besteed, dan kun je dit gemakkelijk voorleggen met een urenregistratie. Start vandaag nog met jouw sluitende urenregistratie in Nanda.

Ook voldoen aan het urencriterium? Start nu gratis!

Chat