Je uren bijhouden, waarom zou je het doen?

We hebben het al eerder gezegd; je uren bijhouden, het is vrijwel niemands hobby. Toch zijn er goede redenen voor het bijhouden van een urenadministratie, we noemen er een paar:

1. Verplicht je uren bijhouden voor het urencriterium

Om in aanmerking te komen voor bepaalde fiscale voordelen (zelfstandigenaftrek, startersaftrek, meewerkaftrek en aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk) moet een ondernemer aan de Belastingdienst kunnen aantonen dat hij of zij 1225 uur per kalenderjaar aan de onderneming besteed heeft en dus voldoet aan het urencriterium. Een goede urenadministratie is hiervoor natuurlijk onontbeerlijk. Je kunt je uren bijhouden in een agenda, een Excel sheet of een overzicht gegenereerd door een urenregistratie pakket.

2. Uurtje factuurtje

Veel ondernemers factureren op basis van het aantal gewerkte uren op een bepaald project. Door te zorgen voor een goede urenregistratie kun je voorkomen dat er uren tussen wal en schip raken en niet gefactureerd worden. Dit vraagt veel discipline, maar je uren bijhouden levert veel op.

3. Vinger aan de pols

Het bijhouden van uren is ook belangrijk voor het houden van overzicht in je bedrijfsvoering. Meten is weten en door een goede urenadministratie bij te houden houd je overzicht in welke uren wel geld opbrengen en welke niet. Wat zijn de echte tijdvreters binnen jouw bedrijf en hoe kun je met een kleine aanpassing de situatie verbeteren? Door de juiste labels te gebruiken en gedetailleerde overzichten te maken kun je eenvoudig de vinger aan de pols houden.

 4. Beter begroten

Op basis van een goede urenadministratie kun je beter begroten en offreren, om de doodeenvoudige reden dat je beter kunt inschatten hoeveel tijd een bepaalde klus zal vragen. Door gebruik te maken van de terugtel timer in Nanda kun je dan nauwgezet volgen of je binnen het geoffreerde aantal uren blijft, zodat je tijdig kunt ingrijpen als je de deadline niet dreigt te halen. Je uren bijhouden dient dus meerdere doelen.

Conclusie

Je uren bijhouden is best belangrijk. Of je nu de Belastingdienst wil plezieren of niet, een goede urenregistratie geeft het inzicht dat iedere ondernemer graag wil hebben. Heb je problemen met het opzetten van een goede urenadministratie? Neem dan gerust contact op via [email protected], wij helpen je graag op weg!

Was dit artikel nuttig?