Nanda 3 Idee 1: De Progressie bar

Denk je met ons mee?

Voor Nanda 3 hebben wij een idee. En dit idee leggen we graag aan je voor, zodat we jouw feedback hierover kunnen ontvangen. Wat vind je ervan? Zou je de nieuwe functie gaan gebruiken als deze er is? Is dit een reden om Nanda te blijven gebruiken? We zijn benieuwd naar jouw mening en feedback.

Behaal je doelen

Iedereen heeft doelen in zijn werk. Deze doelen kunnen flink uiteen lopen. Van het voldoen van bepaalde werkzaamheden tot het behalen van een bepaald bedrag aan omzet. En wij helpen je graag bij het behalen van je doelen. Nu kunnen wij je niet direct helpen bij het behalen van je omzet door geld naar je over te maken. Dat zou leuk zijn, dat snappen we. Maar hoe wij je wel kunnen helpen, is door je te laten zien of je op schema ligt om bijvoorbeeld een omzet te halen of dat je voldoende uren per week, maand of jaar besteed aan werkzaamheden. Die ook weer leiden tot je omzet, mits je deze uren goed besteed. En daar kan Nanda jou bij helpen.

Een voorbeeld van een doel: Je bent ZZP’er. Dan moet je voor de Belastingdienst 1.225 uur werk aan je onderneming besteden om het urencriterium te behalen. In Nanda kun je dan een doel instellen voor minstens 1.225 uur. Zij laat je dan zien of je op schema ligt, het doel al hebt behaald of dat het erg aanpoten wordt om je doel niet uit het oog te verliezen.

Laten we dit idee de “Progressie bar” noemen.

Nanda urenregistratie goals - progressie bar

Schets Progressie bar

Om een beeld te kunnen vormen hebben we een basis schets gemaakt. Onze developers hebben deze schets niet gemaakt, dus vergeef ons bij gebrek aan design-skills.

Nanda urenregistratie - Progressie bar Carsten Nanda urenregistratie - Progressie bar Myra

Het idee is om je doelen te kunnen instellen en inzien in een apart tabblad in Nanda. Zo kun je gemakkelijk en snel zien of je goed op schema loopt voor al je doelen.

Je doel instellen

Om het doel goed te kunnen instellen zullen er meerdere vragen beantwoord moeten worden. Naar ons inzicht zijn dat de volgende vragen:

  • Welk project of label wil je in de gaten houden?
  • Wat is je doel? Geld of tijd.
  • Wat is je type doel.
    • Is het goed dat de grens overschreden wordt ja of nee?
    • Een target mag wel overschreden worden, zoals je omzet.
    • Een doel mag niet overschreden worden, een afgesproken projectlimiet bijvoorbeeld
  • Op welke tijdsperiode heeft deze bar betrekking? dag, week, maand, jaar
  • Geen tijdsperiode dan ook geen progress indicator
  • Optioneel: Wil je gewaarschuwd worden als je het doel nadert? Wanneer je op een bepaald percentage, bijvoorbeeld 80% van je doel, zit?

Altijd inzicht

Om ervoor te zorgen dat je goed zicht hebt op je doelen en de progressie hiervan is het handig dat deze duidelijk in beeld zijn. Niet opdringerig natuurlijk, daar worden we allemaal niet gelukkig van. Maar inzicht is fijn, dat weten we allemaal.

Ons idee is om de Progressie bar met drie kleuren aan te duiden. Je ziet vooraan de bar een gekleurd balletje staan. De kleuren zullen zijn:

  • Groen: Je hebt je doel behaald.
  • Oranje: Je bent er nog niet, maar ga vooral door.
  • Rood: Je moet nu gas bij geven anders behaal je het doel niet.

Behalve de doelen te tonen in het daarvoor bestemde tabblad, zullen de doelen ook getoond worden in het boekingsscherm. Zo heb je bij iedere boeking die je maakt inzicht in je doelen.

Staan alle balletjes op groen? Dan mag je een stuk taart halen. Een stuk? Weet je, doe ook maar een hele taart. Want dan heb je hard gewerkt. Nog op oranje? Pak dan een extra bakje koffie en denk alvast aan de taart die op je wacht. Rood? Misschien moet je ook wat energiedrank erbij pakken, want dan heb je nog wel wat werk voor de boeg.

Feedback

We zijn erg benieuwd wat je van ons idee vindt. Of je het zou gebruiken en of je nog een mooie aanvulling voor ons hebt om de Progressie bar door te ontwikkelen. Heb je nog vragen aan ons, stel ze gerust. Die horen we graag 🙂