Thuiswerken: Productief op je sloffen. Of op blote voeten.

Thuiswerken: Productief op je sloffen. Of op blote voeten.

Thuiswerken is het nieuwe werken

Heerlijk, een dagje thuiswerken. Daar worden velen van ons wel gelukkig van! Je ochtend rustig beginnen, op je sloffen en in je pyjama op de bank of aan de eettafel neerploffen, rustig ontbijten en je lekkerste koffie. Ja, thuiswerken is fijn. Om je te helpen goed en productief te blijven tijdens het thuiswerken geven we je graag wat handige tips.

Wees lief voor jezelf, maar niet te lief. Heb discipline

Je bent in je eigen omgeving en kunt doen en laten wat je wilt. Geen zin om je aan te kleden? Dan werk je toch in je pyjama. De vrijheid die je hebt met thuiswerken is fijn, maar zorg er wel voor dat je optimaal blijft presteren. Je kunt soms meer werk verzetten thuis dan op kantoor. En dat kan alleen als je discipline hebt en regels voor jezelf opstelt.

  • Spreek tijden met jezelf af. Hoe laat je wilt beginnen en eindigen die dag. Helpt het je om de dag van te voren een planning klaar te leggen? Doe dat dan ook. Zorg dat je weet waar je aan toe bent, het zoeken naar taken kan leiden tot uitstelgedrag.
  • Niet te lief zijn, maar wel een beetje lief. Pauzes zijn belangrijk, vergeet deze niet in te plannen. Je hebt ze nodig. Het voordeel van thuiswerken: middagdutjes!
  • Bijna iedereen verzet in de ochtenduren het meeste werk. Gebruik deze productiviteit! De kans is groot dat je voor de lunchtijd al veel van je to-do list hebt afgerond, waardoor je minder lang hoeft door te werken. Dan is het ineens niet zo erg om wat eerder de wekker te zetten hé?

Nanda urenregistratie thuiswerken pauze

Werktijd is werktijd, bewaak dit goed

Het fijne aan thuiswerken is dat je tussendoor ook wat andere dingen kunt doen, even de stofzuiger er doorheen halen, lunchen met een vriendin of met de kinderen, koffie drinken met moeders, ja het klinkt ideaal. Maar wanneer je je werktijd niet beschermd en verdedigt heb je aan het einde van de dag niets voor elkaar gekregen.

  • Ben je in de middag minder productief? Plan dan in de ochtend de belangrijkste taken en in de middag wat kleinere taken die je minder tijd en energie kosten.
  • Werk in tijdsblokken en plan korte pauzes tussendoor. Werken in tijdsblokken is goed voor je productiviteit, je kunt je nu eenmaal maar een bepaalde periode focussen. In de korte pauzes tussendoor kun je bijvoorbeeld even koffie halen. Misschien is de Pomodoro techniek wel handig voor je.
  • Voorkom afleiding. Zorg dat je thuiswerkplek genoeg rust geeft. Leg je telefoon weg. Heb je collega’s? Vertel ze dan dat je even niet bereikbaar bent en zorg dat alles wat je nodig hebt dichtbij is. Niets zo irritant als nét de perfecte houding gevonden te hebben en dan op moeten staan omdat je laptop aangeeft dat ‘ie stroom nodig heeft..

Nanda urenregistratie thuiswerken to do

Motiveer jezelf

Belangrijk is om jezelf te motiveren. Soms kun je veel motivatie halen uit bepaalde doelen die je kunt opstellen voor jezelf.

  • Laat je doelen je motiveren. Is het een taak van een aantal uur? Stel dan als doel die in één dag af te ronden. Heb je een langlopend project? Maak dan een realistische planning om het project uit te voeren en af te ronden.
  • Je mag jezelf ook belonen. Heb je veel werk verricht en merk je dat je productiviteit wat afneemt? Ga dan even iets doen voor jezelf. Je hoeft werk en privé niet altijd strikt gescheiden te houden wanneer je thuis werkt. Je hebt vrijheid, dus wil je ‘s middags even gaan sporten en daarna nog een uurtje of twee aan je werk verder, gun het jezelf dan ook. Zo’n onderbreking kan je soms verfrissende inzichten geven.
  • Werk je altijd vanuit huis en wil je graag wat meer onder de mensen zijn? Dan is het helemaal niet verkeerd om flexwerk-plekken op te zoeken, zoals een lunchroom of koffietent. Menselijk contact kan je soms goed inspireren en weer een boost geven om lekker door te knallen.

Nanda urenregistratie thuiswerken Cafe flexwerken

Het belangrijkste is dus structuur voor jezelf en motiverende doelen. De combinatie van deze twee helpen jou bergen werk te verzetten en het thuiswerken productief te houden. Heb je nog meer goede tips voor thuiswerken die jou helpen? Deel ze met ons, vinden we leuk. Want ook wij van Team Nanda werken met regelmaat thuis. Alle tips zijn altijd welkom 🙂

Was dit artikel nuttig?