Tijdvreters, waar lekt jouw tijd weg?

Hoe hard we allemaal ook ons best doen om zo efficiënt mogelijk te werken, iedereen heeft ze … tijdvreters. Heb je al eens nagedacht over wat voor jou de grote tijdvreters zijn? Om je te helpen zal ik eens wat mogelijke tijdvreters opsommen, waarschijnlijk herken je er wel een paar.

Social media

Dankzij onze smartphone hebben we de hele dag toegang tot onze sociale netwerken. Op zich is dat natuurlijk helemaal niet erg, behalve dan dat het kostbare tijd vreet. In mijn leven is vooral Twitter een dingetje, want even snel checken blijkt voor mij onmogelijk te zijn. Voor ik het weet zit ik met mijn hoofd aan de andere kant van de wereld in plaats van achter mijn bureau. Twitter is doordeweeks voor mij dus een no-go, ik kijk alleen in het weekend.

Telefoon

Je herkent het vast wel. Je zit tot aan je kruin ingegraven in een lastig project, moet alle zeilen bijzetten om de draad niet kwijt te raken en dan gaat de telefoon. Vaak is het nog een onbenullig gesprek ook, of een belletje bedoeld voor een collega. Met als resultaat dat je helemaal opnieuw kunt beginnen met waar je mee bezig was.

Nieuwssites

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben graag op de hoogte van wat er om me heen gebeurt. En dan bedoel ik niet alleen de dingen die het acht uur journaal halen. Ook klein nieuws, technisch nieuws, sport nieuws, plaatselijk nieuws, marketing nieuws en ga zo maar door. Ik heb mezelf dan ook de discipline moeten aanleren om op gezette tijden het nieuws tot me te nemen, tussen de middag tijdens de boterham is mijn favoriete moment. En dan alles bespreken met mijn verveelde collega’s natuurlijk 😉

tijdvreters-mail

E-mail

E-mail behoort absoluut tot de grootste tijdvreters. De verleiding is natuurlijk groot om iedere binnenkomende e-mail direct af te handelen, maar verstandig is het niet. Sinds ik maar op drie momenten in de dag mijn e-mail behandel is mijn productiviteit enorm toegenomen.

Leesvoer

Als je niet oppast kom je om in het leesvoer. Kranten en vakliteratuur kunnen je bureau en je hoofd behoorlijk vullen. Ik had ooit een werkgever met de juiste oplossing. Ik werkte in een snel veranderend vakgebied en toen ik me eens beklaagde over de enorme stapel vakliteratuur waar ik maar niet aan toekwam kreeg ik het enige juiste antwoord: “als je maar lang genoeg wacht is het oud nieuws en hoef je het niet meer te lezen”. Een wijs man!

En wat zijn jouw tijdvreters?

Waarschijnlijk staan bovenstaande tijdvreters ook hoog op jouw lijstje. Maar welke heb je nog meer? Ik heb er mijn urenregistratie nog niet op nagekeken, maar als ik nog andere onverwachte tijdvreters tegenkom zal ik ze in een reactie vermelden, wie weet wat er nog boven water komt.

Was dit artikel nuttig?