5 slimme manieren om meer vrije tijd te krijgen

5 slimme manieren om meer vrije tijd te krijgen

Druk, druk, druk

We hebben het allemaal druk. Soms zelfs een beetje té druk en zijn we aan het rennen en vliegen. Niet alleen in ons werkleven, maar ook in ons privé-leven. In een week zitten er 168 uur, dat is een vast gegeven en daar kunnen we niet meer aan toevoegen. Hoe ga je er dan toch voor zorgen dat je jouw drukke leven rustiger krijgt en meer vrije tijd overhoudt? We geven je 5 manieren die jou hierbij kunnen helpen.

Nanda urenoverzicht - Meer vrije tijd - druk

1. Weten waar je jouw tijd aan besteedt

De eerste stap is om jouw tijdsbesteding inzichtelijk te krijgen. Hoe nauwkeuriger je dit bijhoudt, hoe completer het inzicht is en hoe beter de verbeteringen zijn die je kunt doorvoeren. Als je dit een tijdje hebt bijgehouden en weet waar je tijd heen gaat, kun je jouw leven onderverdelen in verschillende blokken en optellen hoeveel tijd er in elk blok gaat zitten.

Als je jouw werkend leven in kaart gaat brengen kun je denken aan blokken als;

  • Email verwerken en administratie
  • Uitvoering projecten
  • Klantcontact
  • Netwerken

Alles wat jij doet in jouw werktijden kun je dan onderverdelen. Probeer het zo nauwkeurig mogelijk te doen.

In je privé-leven zou je blokken kunnen krijgen als;

  • Huishouden
  • Met vrienden afspreken
  • Familietijd
  • Ontspannen (tv kijken, lezen)

Dit zou je natuurlijk op papier kunnen bijhouden, maar dit kan nog wel eens een rommeltje worden. Een urenregistratie app zoals Nanda kan je helpen om zowel jouw werk- als privé-leven inzichtelijk te krijgen. Wil je jouw privé-leven bijhouden, dan zou je als projecten bovengenoemde blokken invullen.

Nanda urenoverzicht - Meer vrije tijd - tijd bijhouden prive

2. Waar kun je snijden?

Je weet nu precies waar je jouw tijd aan besteedt. Dan kun je nu kijken waar je kunt en wilt snijden: Wat kun je laten vallen om meer vrije tijd over te houden?

Is het bijvoorbeeld echt lucratief om zo veel te netwerken? En is het niet handiger om per dag twee blokken te reserveren voor je e-mail? Kun je (een deel van) de administratie misschien uitbesteden? Je hoeft het natuurlijk ook niet direct perfect te doen, er is niets mis mee om over een tijdje je prioriteiten weer anders te stellen.

Nanda urenoverzicht - Meer vrije tijd - snijden

Privé meer vrije tijd

Wil je in jouw privé-leven meer vrije tijd hebben, dan kun je ook daar gaan schrappen. Heb je opgemerkt dat je best veel tijd besteedt aan tv kijken, maar je zou eigenlijk meer willen lezen? Dan kun je dit nu beter gaan inregelen en minder lang de tv aanzetten. Of ben je minder vaak bij vriendinnen en veel vaker bij je (schoon)ouders op visite? Wellicht kun je daar een beter balans in brengen.

Het snijden in jouw tijdsbesteding is niet altijd makkelijk. En Nee is niet altijd leuk om te doen. Maar als je merkt dat jouw dagen vooral bestaan uit rennen en vliegen, dan is het niet verkeerd om dit toch een te gaan zeggen.

3. Leer nee zeggen

Nee zeggen is niet voor iedereen makkelijk om te doen. Maar gelukkig kun je het jezelf wel aanleren. Nee zeggen is een krachtig instrument om meer vrije tijd te krijgen, het resultaat is namelijk heel snel zichtbaar. Want Ja zeggen tegen het een, is Nee zeggen tegen het ander. In dit geval; Nee zeggen tegen meer vrije tijd.

Omdat Nee zeggen voor veel mensen lastig is, zijn er veel tips die je helpen om dit te leren. Een aantal goede tips vind je hier: In 11 stappen leren Nee zeggen.

Als je het lastig vindt is de eerste stap om wat bedenktijd te vragen voor je direct ja zegt; ‘Ik heb er nu echt geen tijd voor, maar kom er later nog eens op terug’. Dit geeft je in ieder geval de mogelijkheid om even goed te bedenken wat jij wilt, of je die klus wilt aannemen of meer vrije tijd wilt.

Nanda urenoverzicht - Meer vrije tijd - nee zeggen

4. Meer online regelen

Als je meer online regelt kan dat enorm veel tijd besparen. Zo is het niet altijd nodig om een klant fysiek te bezoeken, vaak kun je dingen ook prima regelen met video vergaderingen, zoals via Google Hangouts Meet. Extra handig als je klant verder weg zit. Geen tijd meer kwijt zijn aan reizen en efficiënt te werk gaan.

Nog zo een, heel simpel maar vaak effectief: je vraag stellen aan de klantenservice via social media in plaats van een kwartier in de wacht hangen als je belt. En dingen online bestellen en niet meer de deur uit hoeven om naar een winkel met een rij voor de kassa te gaan. Mogelijkheden genoeg!

5. Op zoek naar Lifehacks

Lifehacks zijn manieren om je dagelijks leven makkelijker te maken en ze helpen je om tijd te besparen. Een leuke website met handige lifehacks is lifehacking.nl. Hier vind je tips waar je misschien nog niet eerder aan hebt gedacht en oplossingen die je tijd en moeite gaan besparen. En met meer vrije tijd als doel ga je daar blij van worden!

Nanda urenoverzicht - Meer vrije tijd - lifehack

Heb jij nog tips voor meer vrije tijd?

Er zijn veel manieren om voor meer vrije tijd te krijgen. Zo kan ik soms een offline avondje houden. Gewoon even geen telefoon, maar de dingen doen die ík wil. Naar de sportschool, een filmpje kijken, een boek lezen of met een vriendin bijkletsen.

Misschien heb jij ook nog wel een goede tip die jou helpt bij het verkrijgen van meer vrije tijd. Als je die hebt; deel hem met ons en andere lezers! 🙂

Was dit artikel nuttig?