6 tips tegen de winterse ochtenddip!

6 tips tegen de winterse ochtenddip!

Het is weer die tijd van het jaar. Het is donker. De ochtenden zijn koud. Je bed uitkomen ‘s morgens gaat wat moeizaam, waardoor je eigenlijk net te laat bent om in alle rust je koffie op te drinken en je ruiten te krabben. Wat kun je doen om te voorkomen dat je te lang blijft liggen en de snoozeknop te vaak indrukt? Wij hebben wat tips voor je om makkelijker uit bed te komen en de winterse ochtenddip tegen te gaan.

Aaahh!

Ikzelf word er ‘s morgens niet bepaald vrolijk van een krijsende wekker naast mijn hoofd. Ik lijk wel in opstand te komen, zodra de wekker afgaat zet ik hem snel uit en wikkel ik me weer snel in het warme dekbed. Misschien herken je dit ook wel. De oplossing? Stel een rustig deuntje in, natuurgeluiden bijvoorbeeld of een liedje waar je vrolijk van wordt die geleidelijk aan wat harder afspeelt.

Bye bye snooze

Het is heel verleidelijk. Nog even snoozen en ‘rustig wakker worden’. Helaas blijkt het in de praktijk minder goed te werken. Je komt juist moeilijker op gang als je die geliefde snoozeknop in drukt ‘s morgens. Het beste is wanneer de wekker gaat, om er direct uit te gaan. Is deze stap toch wat te groot? Zet je wekker verder weg zodat je wel je bed uit móét om hem uit te zetten. Niet leuk, ik weet het. Maar wel effectief.

En toen was er licht

Als het donker wordt maakt je lijf melatonine aan, ook wel bekend als het slaaphormoon. Zoals de naam al zegt, het zorgt ervoor dat je moe wordt en in slaap valt. Op winterse ochtenden is het wat lastig de aanmaak van het hormoon te stoppen door je gordijnen open te schuiven en het zonlicht naar binnen te laten. Maar als het al buiten wat lichter is, is het zeker goed om dit te doen. Op donkere ochtenden zet je heel simpel de lichten aan en laat je je lijf op gang komen.

Voorbereiden

Zorg dat je de avond van te voren je kleding al hebt uitgekozen. Voor ons vrouwen (en ook genoeg mannen) scheelt dat een hoop getreuzel ‘s morgens. Je kunt je zo in je kleren hijsen en je kopje koffie op zoeken. Maar hetzelfde geldt voor je ontbijt en spullen. Als je ontbijt klaar staat om te smeren en je spullen klaar staan om zo mee te nemen, houdt je meer tijd over voor andere dingen. Zoals een extra kopje koffie bijvoorbeeld.

Lekker warm

Het is niet bepaald aantrekkelijk om ‘s morgens uit je lekkere warme bed te stappen en de kou in te gaan. Zet de verwarming ‘s nachts niet helemaal uit, maar op een graad of 18. Ja het is alsnog kouder dan je warme bed. Maar veel minder erg dan wanneer het 15 graden is of minder! Gewoon aan de slag gaan met je ochtendritueel en dan is die 18 graden hartstikke lekker ‘s morgens.

Voldoende nachtrust

Om een of andere reden overtuigen we onszelf dat we in de winter meer moet slapen. Slaap inhalen van de zomer en lekker lang blijven liggen. Dat lang blijven liggen kan, maar ga dan wat eerder naar bed. Zorg dat je aan zo’n 8 uur slaap per nacht zit. Dan zit het zeker wel goed!

Ik hoop dat deze tips je helpen om ‘s morgens beter je bed uit te komen en je dag goed te beginnen. Zet hem op!

Was dit artikel nuttig?