In de wolken met Nanda

Je hoort het steeds vaker ‘cloud computing’, ‘cloud services’, ‘werken in de cloud’ etc. Maar wat is die Cloud precies, en wat kun je er mee? Cloud is een Engels woord en betekend ‘wolk’. In presentaties wordt de cloud dan ook vaak weergegeven als een wolkje.

Wat is de Cloud?

De Cloud houdt in dat het ‘ergens op het internet gebeurd of is opgeslagen’ en dus niet op je eigen computer. Voor sommige elementen van Clouds betaal je voor het gene wat je gebruikt. Een Cloud is dus een dienst die wordt geleverd. Voorbeelden zijn internet bankieren, Facebook, Google Workspace, Skype, Spotify en óók Nanda is een clouddienst.

De voordelen

Cloud diensten hebben een aantal grote voordelen:

  • Eenvoudig schaalbaar. Wil je van één naar 100 gebruikers bij een webapplicatie, dan is dat in enkele klikken geregeld.
  • Betaal wat je gebruikt. Voor een cloud dienst heb je geen server nodig, dus geen aanschafkosten, licentiekosten en onderhoudskosten. Bijvoorbeeld, bij Nanda betaal je alleen voor de gebruikers die gebruik maken van de dienst.
  • Je kunt er overal bij. Cloud diensten zijn meestal via een webbrowser te gebruiken. Je hebt dus alleen nog maar een apparaat met internet nodig om bij de dienst te komen en je werkt te kunnen doen. Thuis op je laptop, in de trein met je tablet of onderweg met je mobiele telefoon.
  • Niets installeren. Omdat alles te bereiken is via een webbrowser hoeft je niets te installeren.

Vervang je desktop applicaties

Webapplicaties die je via een webbrowser kunt benaderen zijn er al jaren, maar de laatste jaren wordt de keus steeds groter en de applicaties worden steeds beter. Het is niet moeilijk om alternatieven op internet te vinden voor veel desktop applicaties. Hier een aantal voorbeelden.

  • Pocket – Soms lees je een artikel op het net dat meer aandacht nodig heeft. Met Read It Later creëer je een lijst met websites en artikelen die je later wilt lezen.
  • Gmail en Google Agenda – Je mailbox waar al je mailaccounts samen komen. En je agenda online die je kan delen met wie je maar wil. Voor bedrijven is er Google Workspace.
  • Dropbox – Opslag van al je documenten. Dropbox kan je ook installeren op je telefoon en je computer zodat je op al je systemen beschikking hebt tot je documenten.
  • YouTube – Bij iedereen wel bekend. Zet hier je filmpjes op en zoek naar filmpjes met tutorials.

Met de cloud heb je dus al je informatie bij elkaar en altijd het juiste gereedschap tot je beschikking om je werk te kunnen doen. Wanneer en waar je maar wilt.

Was dit artikel nuttig?