Multitasken, je kunt er beter mee stoppen

We denken maar al te graag dat we het heel goed kunnen, multitasken. Vooral vrouwen hebben de naam meerdere dingen tegelijk te kunnen, maar niets is minder waar. Multitasken bestaat helemaal niet!

multitaskenStop maar met multitasken

Want het heeft geen zin. Het is inmiddels wetenschappelijk aangetoond dat multitasken technisch onmogelijk is, dus je kunt er maar beter mee stoppen. Als je denkt twee dingen tegelijk te doen, verleggen je hersenen om beurten de aandacht van de ene taak naar de andere en weer terug. Niets geen multitasken dus!

Automatische piloot

Dat multitasken bestaat dus niet, tenzij de automatische piloot een rol speelt. Als je al jaren je rijbewijs hebt, gaat autorijden ‘vanzelf’ en kun je dus best tegelijk autorijden en je moeder bellen bijvoorbeeld. Eten en tv kijken gaan ook prima samen en strijken en ondertussen een praatje maken ook. Pas als er een taak bijkomt die niet op de automatische piloot gedaan kan worden, wordt het lastig.

Eén ding tegelijk

Het blijkt dat als het om complexe taken gaat, wij veel productiever zijn als we ons bij één ding tegelijk houden. Dat heen en weer schakelen bij multitasken gaat namelijk behoorlijk ten koste van onze concentratie. Sterker nog, al dat multitasken zorgt ervoor dat ons concentratievermogen steeds verder achteruit gaat.

kado-niet-meer-multitaskenDoe jezelf een lol

Dus doe jezelf een lol en stop ermee. Doe alleen automatische-piloot-dingen tegelijk en concentreer je verder nog maar op één complexe taak per keer. Het zal je rust geven en je productiever maken, is dat niet precies waarnaar we allemaal op zoek zijn?

Was dit artikel nuttig?