Stress, hoe ga je ermee om

Stress, hoe ga je ermee om

Werkdruk, je baas, collega’s en deadlines… Allemaal factoren die stress kunnen veroorzaken. Helaas is stress onvermijdelijk, maar we kunnen ons er wel beter bestand tegen maken. Dit keer geven we je graag een aantal handige tips. Want stress, hoe ga je ermee om?

Opgeruimd en gezellig

Stress, hoe ga je ermee om - ZonnebloemIn een opgeruimde omgeving werk je het beste en creëer je rust voor jezelf. De beste oplossing voor een opgeruimd bureau is natuurlijk papierloos werken. Dan heb je nooit meer papieren om te ordenen! Maar niet ieder bedrijf werkt papierloos. Pak in dat geval wat ordners en organiseer de boel. Ook belangrijk om aan het einde van de dag je ontplofte bureau weer op te ruimen, zodat je de volgende dag weer fris van start kunt gaan. Op een opgeruimd bureau is ook ruimte voor wat gezellige spulletjes die je vrolijk stemmen, zoals inspirerende posters, een plantje of foto’s.

Take control, write it down

Gedurende de dag stromen er continu gedachten binnen. Dat kunnen taken zijn die je nog moet doen, documenten die je nog moet opzoeken, boodschappen die je nog wilt halen, het kan van alles zijn. Neem de controle over je gedachten en schrijf ze allemaal op. Zo hoef je niet bang te zijn dat je ze vergeet en kun je er later mee aan de slag gaan. Je hoeft niet meer afgeleid te raken van hetgeen dat op dat moment jouw aandacht nodig heeft. Op deze manier creëer je rust in je hoofd en kun je betere prioriteiten stellen. Een handige app hiervoor? Google Keep.

Ga sporten

Stress, hoe ga je ermee om - sporten2Wanneer je een drukke dag hebt gehad, is het vaak moeilijk om daarna weer te ontspannen. Wat hierbij goed kan helpen is bewegen. Bij zo’n 30 minuten matig tot intensief bewegen kun je je gedachten verzetten en wordt de opgebouwde adrenaline afgebroken. Ben je niet zo van het intensief sporten? Dan is een grote wandeling buiten of het huis flink schoonmaken ook voldoende. Probeer meerdere keren per week goed te bewegen, zoek een sport die bij je past en waar je je goed in kunt uitleven.

Geniet van je pauze

Het is bewezen dat achter je bureau blijven zitten met de lunch een negatief effect op je heeft. Het is dus goed om tussendoor even niet met werk bezig te zijn. Geniet van je lunchpauze en benut deze tijd! Even niet na hoeven denken en gezellig kletsen over koetjes en kalfjes. Of ga even lekker naar buiten en haal een frisse neus, dat is helemaal goed voor je positiviteit. En daarna kun je er weer tegen aan!

Wees trots en blik terug

Stress, hoe ga je ermee om - Good job2Je mag best trots zijn op jezelf tussendoor. Sta ook stil bij de taken die hebt voldaan en geniet van dat gevoel. Aan het einde van de dag kun je terugblikken wat er misschien niet helemaal soepel is verlopen en bedenken wat je de volgende keer anders kunt doen. Zorg dat je de werkdag goed afsluit en geen werk meeneemt naar huis. Het moment dat je thuis binnenstapt moet je kunnen ontspannen!

Was dit artikel nuttig?