Tijd besparen, hoe slim ga jij ermee om?

We leven op veel gebieden in overvloed, alleen tijd is voor veel mensen een schaars goed. Zaak dus om er zo slim mogelijk mee om te gaan. Tijd besparen op je werk en thuis, hoe rek jij de uren op?

tijd-besparenMinimalisme brengt je tijd

Er zijn steeds meer voorstanders van minimalisme. Minimalisme in die zin dat je al het overbodige de deur wijst en daarvoor tijd en rust terugkrijgt. Want spullen die je niet hebt, heb je dus niet hoeven uitzoeken, niet hoeven kopen en niet hoeven onderhouden. Hele groepen mensen zijn aan het downsizen als het om spullen gaat. Zij behouden alleen wat strikt noodzakelijk is en wat ze blij maakt. Alle ballast gaat de deur uit en dat scheelt een boel tijd die veel beter (of leuker) besteed kan worden.

Taken plannen is tijd besparen

Allerlei taken en taakjes inplannen levert direct tijd op. Een weekmenu maken zorgt er bijvoorbeeld voor dat je nog maar één of twee keer per week boodschappen hoeft te doen. Dubbele porties koken en de helft invriezen zorgt voor minder boodschappentijd en minder tijd om te koken. Meerdere afspraken in dezelfde stad afwerken op één dag bespaart reistijd, twee keer per dag je e-mail afhandelen in plaats van elke e-mail zodra hij binnenkomt bespaart meer tijd dan je nu kunt bedenken. En buiten dat, als je dit tot een way of life maakt geeft het ook enorm veel rust en hoef je niet steeds over dingen na te denken.

Tijdvreters aan de ketting

We hebben ze allemaal, van die dingen die niets opleveren maar die ongemerkt wel veel tijd kosten. De televisie is bijvoorbeeld zo’n tijdvreter. Hoe vaak kies jij bewust voor het bekijken van een bepaald televisieprogramma en hoe vaak kijk je gewoon naar dat wat langskomt? Als ik voor mezelf spreek zijn er maar weinig programma’s waar ik bewust tijd aan wil besteden.

tijd-besparen-op-internetOnze behoefte aan informatie is de afgelopen decennia ook belachelijk groot geworden. Vroeger lazen we een keer per dag de krant en keken naar het 8 uur journaal, klaar! Nu via internet en onze smartphones de informatie de hele dag voor het oprapen ligt, consumeren we het ook de hele dag als we niet oppassen.

In het verlengde daarvan ligt onze behoefte aan communicatie. Belden we vroeger eens in de paar dagen met een vriendin, tegenwoordig staat Whatsapp niet stil. ga maar eens na hoe veel tijd dat jou persoonlijk kost elke dag. Om over het almaar checken van je e-mail nog maar te zwijgen.

Tenslotte zijn daar dan nog de spelletjes die we bijna allemaal op onze telefoon hebben staan. Even kort een spelletje doen na het eten kan er makkelijk voor zorgen dat al je plannen voor die avond in het water vallen. Voor mij persoonlijk is dit risico overigens nihil omdat ik een absolute spelletjeshater ben, maar ik ben regelmatig getuige van de tijdvretende spelletjes van anderen.

Conclusie

De conclusie is dat tijd besparen over het algemeen best mogelijk is, thuis en op het werk. Door kritisch te kijken naar waar je je tijd aan besteedt kom je vanzelf tot de conclusie dat dingen echt efficiënter kunnen zonder dat het leven minder leuk wordt. Sterker nog, je krijgt meer tijd voor de dingen waar je ècht blij van wordt!

Was dit artikel nuttig?