Uren bijhouden in Excel of met Nanda?

Uren bijhouden in Excel of met Nanda?

Urenregistratie was voorheen vooral een zaak van de uren bijhouden in Excel en deze aan het einde van de periode optellen. Met de juiste formules kon dan aan het eind van de dag, week of maand vastgesteld worden hoeveel uren er gewerkt waren. Maar de uren onderverdelen per project of medewerker was niet eenvoudig..

Met de toegenomen aandacht voor het koppelen van kosten aan projecten en medewerkers, zijn ook de wensen aan een urenregistratie toegenomen. Uren bijhouden in Excel is minder effectief en overzichtelijk. Het is gewoon minder praktisch, hoe goed de formule dan ook. Simpel weg omdat Excel er niet voor is gemaakt.

De voordelen van Nanda

Nanda is een webbased app en werkt dus online. Zij is gemaakt voor het snel en eenvoudig boeken van uren en het genereren van elk overzicht dat je wilt. Bij het uren boeken hoeven slechts drie velden ingevuld te worden:

  1. Project
  2. Omschrijving (wat heb je gedaan)
  3. Labels

Geen van deze drie velden is verplicht, ze zijn allemaal optioneel. Uiteraard is het wel handig om dit zo compleet mogelijk in te voeren, zodat jouw rapportages een stuk duidelijker zijn. Anders krijg je weer een Excel verhaal waarbij de data jou niet verder gaat helpen, terwijl je dat wel als doel hebt.

Nanda urenoverzicht - Uren bijhouden in Excel of met Nanda

Overzichten die je daadwerkelijk inzicht geven

Het samenstellen van overzichten is heel eenvoudig. Je kunt de uren o.a. filteren per project. Dan zie je precies welke uren er gemaakt zijn per project. En hiervoor hoef je geen formules toe te passen, in twee klikken ben je er al. Hetzelfde geldt voor de rapportages per medewerker. Wil je zien hoeveel uur er per medewerker is ingevoerd? Dan stel je het filter in op die medewerker.

Wanneer je het uren bijhouden in Excel doet, werkt dit toch minder prettig. Overzichten kunnen door de war raken, een foutje is er zo ingeslopen. Met een programma dat er speciaal voor is gemaakt voorkom je dit.

In letterlijk enkele klikken stel je jouw overzichten samen.

Nanda urenoverzicht - Uren bijhouden in Excel of met Nanda - overzicht

Uren factureren

In Nanda is geen aparte facturatie module opgenomen, maar dat betekent niet dat je jouw uren niet kunt factureren.

We hebben een hele fijne koppeling gemaakt met Moneybird. Je stelt de uren samen die je wilt factureren en exporteert deze heel gemakkelijk en snel naar Moneybird waar jouw factuur dan klaar staat.

Jouw planning controleren

Om een vooraf opgestelde planning te kunnen vergelijken met de daadwerkelijk uren die je hebt gewerkt, is het mogelijk om je boekingen in Nanda over je Google Agenda te leggen.

Wanneer je dit doet kun je goed zien wat jouw planning was en wat je uiteindelijk daadwerkelijk gedaan hebt met jouw uren. Je kan een hele mooie planning hebben gemaakt, maar dat is geen garantie dat je die ook hebt gevolgd. Soms komen er spontaan dingen tussen of moet je elders zijn, waardoor je planning door de war wordt geschopt.

Conclusie

Uren bijhouden in Excel gaat prima als het kleinschalig gebeurt. Als er maar één medewerker werkt aan een project of als alleen het totale aantal uren belangrijk is, voldoet een registratie in Excel prima.

Als er daarentegen meer informatie gewenst is, of als er ook buiten de deur eenvoudig geregistreerd moet worden, is Nanda een oplossing. Nanda is altijd en overal te gebruiken, dus ook op een tablet of smartphone, als er maar een internetverbinding is. En omdat Nanda zo slim is ingericht, is het bijhouden van uren niet meer zo’n vervelende klus!

Was dit artikel nuttig?